Snoeien Lavendel – Dit moet je weten!

Lavendel snoeien is iets wat je even door moet hebben. Als je het een paar keer gedaan hebt kun jij ook op de beste manier lavendel gaan snoeien.

Lavendel staat niet alleen bekent om de mooie kleuren die zichtbaar worden tijdens de zomermaanden, het schijnt ook vele gezondheidsvoordelen te hebben. Zo werd lavendel al door onze verre voorvaderen gebruikt om in te baden of om thee mee te maken.

Deze onzekerheid is natuurlijk niet zo gek. Een verkeerd gesnoeide boom of plant kan zo maar een paar jaar uit de bloei gaan als dit verkeerd doet.

Alles wat je moet weten over snoeien lavendel kun je vinden in dit artikel. Lees dus snel verder!

 

[share_box]

 

 

Welke soorten lavendel?

We hebben allemaal wel de mooie violet lavendel in de tuin gezien. Maar bestaan er eigenlijk nog andere soorten lavendel? Het antwoord is; ja. Er bestaan ongeveer twintig verschillende soorten lavendel. Met alle kruisingen erbij komt het aantal soorten lavendel ruim boven de honderd.

Het is verstandig om eerst uit te zoeken welk soort lavendel je in je tuin hebt voordat je overgaat op het snoeien lavendel.

Verschillen tussen de soorten lavendel zit vooral in de eigenschappen op bijvoorbeeld de weerstand tegen vorst, oftewel de weerbaarheid van de plant. Ook hebben sommige soorten bijvoorbeeld baat bij een iets zuurdere bodem om in te groeien.

Hieronder zie je twee soorten lavendel die populair zijn in Nederland. Grote kans dat jij één van de onderste twee in je tuin hebt!

 

Lavendel “Hidcote” – Lavandula angustifolia

Veruit de meeste bekende soort lavendel is de “Hidcote” lavendel.

Deze lavendel soort doet het goed in West-Europa omdat het een van de winderharde soorten is. De kenmerken van deze soort zijn bloemen van ongeveer 90 cm hoog en grijsgroene bladeren.

 

snoeien lavendel hidcote

Vlinderlavendel – Lavandula stoechas

De vlinderlavendel of kuiflavendel wordt ook wel de Franse Lavendel genoemd. Het is een soort die niet goed tegen de Nederlandse winters kan. Toch zien we deze soort lavendel vaak verschijnen in de zomer, meestal in potten. Ze zijn populair omdat ze gewoonweg prachtige bloemen hebben. De kenmerken van deze lavendel zijn kleine zeer geurige bladeren.

De naam “vlinderlavendel” komt van de vorm van de boem, het lijkt net of er een vlinder op een volgroede bloem zit. Let op dat dit een lavendel is die niet zo goed tegen kalk kan (in tegenstelling tot andere soorten).

 

snoeien lavendel vlinder

Snoeien lavendel – wanneer en waarom?

Het onderhouden van lavendel bestaat vooral uit snoeien. Het is erg belangrijk dat lavendel goed onderhouden wordt.

 

Waarom moet ik lavendel snoeien?

Snoeien lavendel is nodig om de plant in mooie vorm én zo gezond te houden. Snoeien lavendel is vooral belangrijk in de eerste jaren. Zo kan de plant een goede basis ontwikkelen in de bloemvorming.

Snoeien op de juiste manier betekent een gezonde plant met meer bloemen. Door de snoei worden nieuwe scheuten gestimuleerd en blijft de plant als het ware jong.

 

Het voorjaar (maart/april) – Hoofd snoei lavendel

Als je een jonge lavendel plant in je tuin hebt kun je het beste topjes die zich vormen in het voorjaar inkorten. Dit zorgt ervoor de plant een sterke basis zal vormen.

Bij een volwassen plant (2+ jaar) kun je kun je beginnen met de hoofd snoei rond eind maart of in de loop van april (wanneer de vorst voorbij is). Je kunt de lavendel dan flink terug snoeien, tot wel 30%. Snoei de lavendel tot ongeveer 20 centimeter boven de grond. Neem hier even de tijd voor en gebruik een goede en scherpe snoeischaar zodat je precies kunt snoeien.

Zorg altijd dat je wel twijgen/takken overhoud met bladeren, anders gaat de plant te traag uitlopen en heb je alleen aan het einde van de zomer plezier van je lavendel.

 

Het najaar (september/oktober) – Vorm snoei lavendel

Voor een gezonde lavendel plant moet ook zeker in het najaar gesnoeid worden. Dit wordt ook wel de vormsnoei genoemd en moet eind september plaatsvinden. Een goede voorbereiding op de winter is belangrijk.

Dit doe je door de uitgelopen bloemen eraf te knippen. Je kunt hier bijvoorbeeld een hegenschaar voor gebruiken, omdat je best veel moet knippen. Een snoeischaar is dan wat minder praktisch.

Snoei altijd direct zodra de plant is uitgebloeid. Zo help je dan plant nog een klein beetje in de groei voor een goede voorbereiding op de winter. Je legt hier ook de basis voor de hoofdsnoei.

 

 

lavendel verzorgen

 

Lavendel verzorgen? Dit is wat lavendel nodig heeft!

Wat je moet weten over lavendel is dat het een zogenaamde “bladhoudende heester” is. Dit houd in dat de plant weinig energie op kan slaan in de wortels, en dus bladeren nodig heeft om te groeien.

Naast het correct en op tijd snoeien van lavendel moet je ook een aantal belangrijke punten in acht nemen. Namelijk het planten, bemesten en verplaatsen van lavendel.

Deze drie aandachtsgebieden kunnen het verschil maken tussen een mooie gezonde plant of een plant die het helemaal niet goed doet.

 

Lavendel planten?

Je kunt lavendel het hele jaar door planten. Het beste is om lavendel echter niet in de vorst aan te planten of in te natte grond. De meeste fouten worden gemaakt met het planten van lavendel in het voorjaar terwijl er nog kans is op nachtvorst. Dit kan de groei van de plant enorm remmen en ervoor zorgen “dat de plant even een jaartje overslaat”.

Je kunt het beste in oktober planten, wanneer de bodem nog lekker warm is van de zomer. Zo kan de plant zicht goed voorbereiden op het voorjaar. Maak de grond niet nat voor het planten (alleen bij extreem heet weer/ grond)

 

Lavendel bemesten of extra water geven?

Lavendel heeft géén extra bemesting nodig ook niet bij het planten. Ga dus niet met potgrond of tuinaarde werken (te zuur!).

Wat lavendel wel nodig heeft is: kalk. Bij het planten mag je de plant kalk meegeven. Kijk even op de verpakking of vraag aan de kweker voor de juiste hoeveelheid. Meestal is het 2 á 3 keer de onderhoudshoeveelheid kalk bij aanplanting.

Om de grond rondom de lavendel optimaal te houden moet je ongeveer om het jaar wat kalk strooien (onderhoudshoeveelheid).

Geef lavendel nooit zomaar extra water. De plant heeft genoeg aan het bodemvocht. Lavendel op een pot is natuurlijk een andere verhaal, die moet je wel water geven.

 

Lavendel verplaatsen?

Voor het lavendel verplaatsen gelden de zelfde regels als bij het aanplanten. Je hoeft je niet veel zorgen de maken over de wortels van de plant (bladhoudende heester). Zorg dat de plek niet te nat is en wat behandeld is met kalk.


Andere mensen lezen...