Haag Snoeien? Met Deze Tips Blijft Je Haag Gezond!

haag snoeien

Op zoek naar informatie over een haag snoeien? Dan ben je op deze pagina op de juiste plek beland. Ik vertel je er hier namelijk alles over wat je maar moet weten!

[share_box]

 

 

groeien en bloeien programma snoeien

Je haag snoeien?

Als jij op deze pagina terecht bent gekomen bent, ben je vast opzoek naar informatie over het snoeien van die mooie haag in je tuin.
Misschien heb je er all een tijdje niets aan gedaan en vraag je je af wanneer die haag nu eigenlijk gesnoeid moet worden.

Dat en meer kun je allemaal gaan lezen op deze pagina. Ik zal alle meest bekende hagen behandelen. We gaan kijken wanneer, waar je op moet letten en waarmee je het beste een haag kan snoeien.

 

 

Coniferenhaag Snoeien

De coniferen haag is een haag die je vrij veel terug ziet in de Nederlandse tuinen. Het is een haag die enorm hoog kan groeien, tot wel 10 meter!

Hoe en wanneer kunnen we het beste een coniferenhaag snoeien? Dat zal ik je nu gaan vertellen.

 

Wanneer coniferenhaag snoeien?

Een coniferenhaag moet  twee keer per jaar terug gesnoeid worden.

De eerste snoei van de coniferenhaag kun je het beste doen in de maand juni. De meeste tuin doe-het-zelvers doen dit begin juni. Het beste kun je een koelere en niet al te droge periode uit kiezen om je coniferen haag te snoeien. Wanneer het erg droog en warm is, zal de haag vrij snel bruin worden. Dit moeten we natuurlijk niet willen.

De tweede snoei kun je het beste doen naar de grote groei, eind augustus. Zorg altijd dat je alleen het groenen gedeelte van een conifeer snoeit.

Als je het bruine gedeelte gaat snoeien, zal de conifeer niet meer uitlopen.

Waarmee coniferen haag snoeien?

Voor het snoeien van deze vaak grote en dikke haag, kunnen we het beste een goede elektrische heggenschaar ( Bosch AHS 45-16- Bol.com) gebruiken.

Maal je verder geen zorgen over bemesting van de conifeer. Deze haag zit dicht bij de grond en haalt meer dan voldoende voedingstoffen uit de bodem.

 

 

coniferen snoeien wanneer

 

Buxushaag snoeien

De buxushaag is een enorm populaire haag in de Nederlandse tuinen. Je ziet ze vooral terug in de voortuinen, maar ook in de achtertuin worden ze vaak gebruikt bij het afbakenen van wandelpaden.

Hoe en wanneer kun je het beste een buxus haag snoeien? Lees snel verder!

 

Wanneer buxushaag snoeien?

De buxus blijft het mooist als je deze twee keer per jaar snoeit. Een keer in april en een keer in augustus.

Het mooie aan buxus is dat je deze goed in in allerlei vormen kunt knippen. Vaak worden ze in bijvoorbeeld mooie vierkanten of bollen geknipt. Voor dit zogenaamde vormen van de buxus kun je het beste een scherpe handschaar gebruiken. Zo weet je in ieder geval zeker dat je de kleine takjes goed kan bewerken.

 

Waarmee buxushaag snoeien?

Een buxus heeft er fijn blad en is dan ook met alles wel te knippen.

Met een grote elektrische heggenschaar is het wel een beetje uitkijken, je zult niet de eerste zijn die een buxus perrongelijk helemaal doormidden zaagt.

 

buxus snoeien wanneer

 

Snoeien Taxushaag

De taxus haaf zie je iets minder in de Nederlandse tuinen. Het is een bijzondere haag en wordt ook wel een soort van conifeer met naalden genoemd.

Het is een haag die wintergroen én winterhard is. Als je dus een groenblijvende haag wilt. planten dan een taxushaag.

Wanneer Taxus haag snoeien?

Een taxus haag kan overleven op een snoei per jaar. Deze snoei mag je zelf bepalen, kies een niet al te heet en droog moment tussen april en augustus.

Wil je dat de haag niet te groot wordt, of in een bepaalde vorm blijft? Dan kun je ook gewoon twee keer per jaar snoeien.

De haag kan flink terug gesnoeid worden. In tegenstelling tot andere hagen is dit echt een verjongingssnoei, vergelijkbaar met de snoei van fruitbomen.

Waarmee Taxushaag snoeien?

Een taxushaag kun je het beste snoeien met een goede elektrische heggenschaar in combinatie met een hand heggenschaar. Let op dat je eventueel een ladder gebruikt bij de hogere hagen. Het beste kun je de heggenschaar onder je gezichtsveld houden, voor je eigen veiligheid.

 

 

Beukenhaag en Haagbeuk Snoeien

Hier moeten we even opletten. Er er is namelijk een verschil tussen en Beukenhaag en een Haagbeuk.

De Beukenhaag heeft grotere bladeren en minder kartels. De Haagbeuk heeft kleinere bladeren en heeft zichtbaar meer kartels.

 

 

Wanneer Beukenhaag of Haagbeuk snoeien?

Een beukenhaag moet je minimaal één keer per jaar snoeien. Ze groeien vooral in het begin van de zomer enorm hard. In de maand juni alleen al soms een tiental centimeters.

Deze maand juni is dan ook direct de beste maand om de beukenhaag even flink terug te snoeien. Niet helemaal tot de stam terug snoeien, daar kan deze haag niet tegen!

Het beste kun je het ene jaar de top terug snoeien, en het jaar erop de zijkanten. Zo heeft de haag mooi de tijd om herstellen en kun je het beste zien waar de groei naartoe gaat.

Wil je er zeker van zijn dat de beukenhaag mooi blijft? Ga dan in augustus nog even snoeien. Doe dit niet zo als in juni, maar knip de haag een beetje bij.

 

Waarmee het beste een Beukenhaag of Haagbeuk snoeien?

Wordt de haag je nu te groot? Dan kun je natuurlijk ook mooi een elektrische heggenschaar gaan gebruiken. Dan ben je wat sneller klaar én het meestal iets rechter.

Dat hangt natuurlijk af van je vaardigheden met de hand heggenschaar.

 

Iets voor jou? Leer snoeien van een tuinonderhoud expert

In dit artikel heb je kunnen lezen hoe je hagen moet snoeien.

Waar ik het nog niet met je over heb gehad is het Snoeien en Bloeien Programma van Peter Mecklenfeld. Hij helpt al jaren tuin doe-het-zelvers met het meer doen in minder tijd in de tuin.

Zo kan ook jij meer tijd over houden om van je tuin te genieten. Je zult met dit programma vast en zeker feiten tegenkomen over je eigen tuin die je nog niet wist. Zo staan er super waardevolle tips in over snoeien of bijvoorbeeld het aanpakken van wateroverlast.

snoeien en bloeien review

Meer informatie over het Snoeien en Bloeien Programma? Klik hier voor meer informatie!

 

 

 

 

Leave a Comment:

1 comment
Add Your Reply